Referat af ekstraordinært årsmøde i Grønholt Landsbylaug afholdt 24/8 2024
Dagsorden:
Ændring i vedtægterne, således at årsmødet flyttes fra april til august.
Det blev enstemmigt vedtaget at flytte mødet til august.
Medmindre dagsordenen tilsiger noget andet, vil mødet som regel blive afholdt kl. 17 i høstfestteltet, forud for høstfesten.
Eventuelt - loppemarkedsgruppen ønsker en tilkendegivelse af, om der er interesse for et årligt loppemarked, og i hvilke rammer.
Det er ikke længere muligt at holde det sammen med Autohallens stumpemarked, da det giver alt for stort arbejde og alt for lidt udbytte for Ib og Cira.
Loppemarkedsgruppen ønsker derfor input til et evt. fremtidigt loppemarked, herunder eventuelle nye medlemmer af gruppen/hjælpere.
Man kan kontakte gruppen på disse mailadresser:
Karen Preisler:karenpreisler@gmail.com
Merete Bjørck:mbjoerck@gmail.com
Nore M. Ravn:noremanou@gmail.com
Tinna Pedersen:tinnaogolav@gmail.com
Referat af årsmøde I Grønholt Landsbylaug afholdt den 11/4 2024
Velkomst og valg af dirigent. Godkendelse af dagsorden:
Jens Grove-Rasmussen blev valgt.
Og konstaterede at mødet var indkaldt rettidigt, idet indkaldelsen blev udsendt den 14. marts, mere end de 14 dage, som vedtægterne kræver.
Lokalplan for Grønholt:
Udover de Grønholt´ske deltagere fik Oluf og Aaf Ingdam fra Søholm tilladelse til at overvære mødet med henblik på evt. at stifte et landsbylaug i Søholm. Ligeledes deltog byrådspolitiker Carsten Bo Nielsen fra V i mødet for at fortælle lidt om hvor langt vores lokalplan er nået.
Landsbylauget indsendte i 2016 et forslag til en bevarende lokalplan for Grønholt. Bestyrelsen har adskillige gange rykket for den, og Carsten Bo Nielsen har undersøgt igen – den skulle komme til næste år, altså i 2025. De medlemmer i lauget, der i sin tid udarbejdede forslaget, støver det af og tjekker op, så det i hvert fald ikke er os, der forsinker lokalplanen.
Formandens beretning v/ Erik Johansen:
Kære allesammen, velkommen til årsmøde.
Hvilket år at se tilbage på – der er da både skidt og kanel imellem hinanden!
For nu at lægge ud med det værste (så kan det kun gå fremad derfra) så vælger man at lægge Grønholt Sogn sammen med Asminderød, det ku’ for nogle af os være, hvad det være ville – dvs. næh nej, for først nedlægger man graverstillingen, så nu kommer der bare nogen fra Asminderød Kirkegård efter behov, dvs. en gang imellem, så kan man ikke finde ud af at styre klokkeringningen, så vi havde vinterringning hele sidste sommer – og så, som kronen på værket, beslutter det sammenlagte menighedsråd sig for at sælge ”vores” præstegård – det er derfor, vi sidder her! (Og tak for det!) Og om vi nogensinde kommer til at gøre brug af ”vores” Konfirmandstue igen – ja, det er jo mildest talt tvivlsomt! Dvs. for fremtiden har vi et problem – hvordan skal vi dog klare os uden den? Hvad blev der lige af de fællesspisninger i vinterhalvåret, vi lige havde fået op at stå – altså i teorien? Et enkelt lillebitte lyspunkt til sidst: Da ingen i Asminderød kunne forstå den skriftlige betjeningsvejledning til ringeanlægget, som Torben havde lavet til dem, har man besluttet at købe et styresystem mage til det, de har derovre – så før eller senere får vi nok ”rigtig” sommerringning igen!
En afledt effekt af forsøget på at sælge præstegården er at bestyrelsen og Carsten Bo Nielsen har drøftet risikoen for at en eventuel køber ville søge kommunen om tilladelse til at rive den fine gamle bygning ned og erstatte den med en eller anden hæslig, moderne rædsel – og derfor har vi forsøgt at få fremrykket Grønholts placering i køen for at få en bevarende lokalplan, men der var vi allerede for sent ude for i år – men jeg er sikker på at Carsten Bo vil gøre alt, hvad han kan for at presse på i de kommende år!
Jeg skrev derfor en ”advarsel” til den relevante forvaltning om at præstegården (som jo har en fortid som landsbyskole) var sat til salg og udtrykte direkte vores bekymring for at noget sådant skulle ske, idet jeg understregede dens historiske værdi og bygningsmæssige kvaliteter. Og efter nogen tid fik jeg også et svar fra den pågældende forvaltning, hvoraf det fremgik at man der var helt opmærksom på de pågældende værdier, og at en sådan nedrivningstilladelse under ingen omstændigheder ville blive givet. Og det må vi jo så stole på.
Men der er jo også sket gode ting! Sidste år fortalte jeg om en rigtig god dialog med en ny medarbejder, Sarah, i trafikafdelingen, om bl.a. flere bump – og tænk, dem har vi fået – og endda med såkaldte steler med reflekser på i siderne, og der er blevet indført 40 km zone i hele ”byen” (altså inden for byzoneskiltene) – så det vigtigste vi nu mangler, er 60 km fartbegrænsning på Grønholtvangen! Det bliver nok heller ikke nogen let kamp – hvor megen kampiver der er lige for tiden op langs Grønholtvangen, ved jeg ikke - men gi’ op bør vi i hvert fald ikke!
Jeg har rendt NSPV lidt på dørene omkring gadekæret, hvor jeg jo mener at have fået lovning på et kraftigt udtyndingsarbejde i både dunhammerbevoksningen og det, jeg troede hed den japanske pileurt, allerede sidste år – det er der desværre ikke nogen, der kan huske noget om – og i øvrigt er jeg blevet belært om at japansk pileurt ikke er en vandplante, der er nok snarere tale om bukkeblad - men de har lovet at komme forbi og kigge og se, hvad de kan presse ind. Hvor meget de vil fjerne, og hvornår, er ikke afgjort – men man agter åbenbart ikke at udrydde nogen af arterne helt. (Helt fint for dunhammerens vedkommende!)
Men det er jo ikke ynk og elendighed alt sammen – fredagsbar, fx, det må siges at være en succes, og henad vejen har vi endda udvidet det oprindelige sommerkoncept til at være et helårsfænomen! Så nu har alle grønholtere i hvert fald én gang om måneden mulighed for lige at hilse på byfæller og høre nyt og gammelt, stort og småt, en times tid eller to!
Men nu vi taler om hyggeligt samvær, så er der nu en anden ting, som jeg er lidt ked af – og det er at de engang så populære åbne terrasser efterhånden er blevet temmelig sjældne! Det er jeg ikke ene om i bestyrelsen, og vi har snakket lidt om, hvad årsagen (eller årsagerne) mon kunne være. Vi er ikke nået frem til nogen egentlig konklusion – men har dog indset at vi måske, uden at tænke over det, havde fået gjort konceptet lovlig konkret, eller skulle man sige snærende? (Sådan, tændt grill, brød og smør, kaffe og the bagefter? Har man følt sig forpligtet til at stille med en stor skål salat også?) Eller skyldes det mere frygten for at her står man med flere gæster end terrassen kan rumme, og i øvrigt øser det ned? Eller er det, som med så meget andet, Corona der har bremset det, og så er det gået lidt i stå eller i glemmebogen i mellemtiden? Der skal i hvert fald ikke være nogen tvivl om at hvis man åbner sin terrasse for de øvrige grønholtere, så bestemmer man også suverænt, hvordan arrangementet skal forme sig, serviceniveauet, hvor mange man har plads til, en passende tilmeldingsfrist – osv. osv. De ganske mange af os, der har deltaget i én eller flere åbne terrasser, ved i hvert fald at uanset om man ender med at være 4 eller 24, kan det være gevaldig hyggeligt – og trods alt noget helt andet end en fredagsbar af 2 timers varighed!
Nå – og hvad har vi i hvert fald at glæde os til?
Ja, som I ved, og tilstrækkelig mange forhåbentlig har meldt sig til, så mødes vi allerede på søndag den 14. med skraldepose og kaffe/thekop – og så sørger vi for at Grønholt i hvert fald én dag er helt uden affald i vejkanterne! Se nærmere i det nys udkomne nyhedsbrev!
Fredag den 26. april har vi nok en fredagsbar at glæde os til – men hvis ingen har meldt sig i mellemtiden, mangler vi stadig et sted at holde den!
Mandag den 29. er der beredskabskursus i Autohallen ved indkørslen til flyvepladsen – men man skal tilmelde sig! Invitationen er udsendt!
Søndag den 26. maj er der Grønholt Forårsmarked ved Autohallen – et samarbejde mellem Grønholts loppemarkedsgruppe og Autohallen. Det kan man se nærmere om på Grønholts Facbookside – men jeg tror faktisk ikke at det er slået op andre steder.
Og lørdag den 1. juni – dagen efter fredagsbaren den 31. maj – er der sandelig et grundigt førstehjælpskursus! Det koster penge – 400 kr. – men så er man også mere end kvalificeret til at melde sig som hjerteløber! Og også til det er tilmelding selvfølgelig nødvendig!
Og efter sommerferien kommer der naturligvis en høstfest og endnu senere Jul i Skoven – foruden et antal fredagsbarer og – forhåbentlig – nogle åbne terrasser!
Tak, fordi I lyttede – er der nogen spørgsmål, håber jeg at jeg kan svare på dem – ellers er der nogen andre, der kan!
Hastighedsdæmpning:
Er nu gennemført i alle landsbyer inden for byskiltene, hvor kommunen selv kan beslutte uden at skulle inddrage politiet. Det er fortsat et ønske at få 60 km begrænsning på Grønholtvangen uden for byskiltene, men det skal godkendes af politiet, som ikke har ressourcer til af skulle håndhæve en sådan begrænsning.
Regnskab:
Årets overskud kr. 2.500,- , i alt står der kr. 3.700 på Landsbylaugets bankkonto. Banken tager sig pænt betalt for ulejligheden, dvs. bankgebyrer kr. 1.000,-.
Valg til bestyrelsen: Den nuværende bestyrelse blev genvalgt og Bo Bendix, Grønholtvangen 42 indtræder i bestyrelsen.
Eventuelt:
Forslag om at flytte årsmødet til lige op til høstfesten, nu da vi ikke har et fælles lokale i præstegården for tiden og trods alt ikke evigt kan regne med Søren og Lis gæstfrihed. Bestyrelsen tager forslaget op på næste bestyrelsesmøde.
Janny Marie Peterslund, der er landsbylaugenes repræsentant i Klimarådet, oplyste, at Klimarådet har fokus på vand og bad om information om, hvori problemerne med vand ligger. Forsamlingen kom med følgende: Det er et problem, at Skoven ikke vedligeholder afvandingskanalerne, der ligger i skovene samt at skovens folk ikke længere færdes dagligt i skovene, således at de opfanger, hvis der vælter træer ned i åerne, eller at vandløb trænger til vedligehold. Det er de respektive lodsejere, der skal vedligeholde deres del af Grønholt Å. Kommunen ejer dels dele af åen og er til dels myndighed, der kan sætte skub i vedligeholdelse – men det er et problem, at forvaltningen ikke ved, hvor åen løber, så de er ikke aktive. Oversvømmelser kan også skabe nabospændinger, når vandet på grund af andres forsømmelser ikke kan løbe væk. Der findes dog en kommunal vandløbskommisson, der fungerer på nogenlunde samme vis som Hegnssynet. På kommunens hjemmeside kan man se vandløbene og ejerforholdene af dem, i den udstrækning, kommunen er bekendt med forholdene.
Der lød en opfordring til at sørge for at vedligeholde dræn mv. hvis man vil undgå, at ens ellers udmærkede landbrugsjord kan ændre status til § 3 jord, dvs. vandhul/mosehul, der ikke må slettes.
sociale i Grønholt:
Fælles affaldsdag søndag den 14. april
Fredag den 26. april fredagsbar kl. 16 – denne gang på Grønholtvangen 32.
Mandag den 29. april kl. 19.30 – 21.30 – Beredskabskursus i Autohallen, Grønholtvej 16 – invitation er udsendt den 28. marts – og tilmelding er nødvendig og skal ske til cira.aalund@gmail.com.
Lørdag den 1. juni kl.10-14 – Udvidet førstehjælpskursus på Grønholtvangen 32 med plads til 16 deltagere. Pris kr. 400 og tilmelding skal ske til ninaohlhues@gmail.com. Der mangler deltagere, hvis eventet skal holdes.
Referat af årsmøde i Grønholt Landsbylaug afholdt 18/4 2023
1. Velkomst og valg af dirigent. Godkendelse af dagsorden.
Jens Grove-Rasmussen valgt og konstaterede af mødet var indkaldt i rette tid. Der var ingen
bemærkninger til dagsordenen.
2. Lokalplan for Grønholt. Byrådsmedlem Carsten Bo Nielsen (V), medlem af Plan- og Klimaudvalget, vil
orientere om udvalgets arbejde - eller mangel på samme? - med en bevarende lokalplan for
Grønholt. En lokalplan har været på Byrådets to-do-liste siden 2015, og Landsbylauget indsendte et
nærmest grydeklart forslag i foråret 2017. Indtil nu er den blevet syltet hvert år siden - men måske er
der nyt om sagen?
Carsten Bo Nielsen redegjorde kort for hierakiet i planarbejdet, der skal ske i hver fireårig
byrådsperiode. Arbejdet starter med en planstrategi. Planstrategien danner grundlag for
Kommuneplanen og herefter kommer Lokalplanerne, der skal overholde reglerne, der er fastsat i
Kommuneplanen. I 2015 var lokalplan for Grønholt nr. 39 på to-do-listen. Nu 11/4-2023 er den nr. 7, så
med lidt held kan arbejdet med den komme i gang i 2024. Forvaltningen har imidlertid ændret dens
udstrækning til kun at omfatte selve Grønholt by, og Carsten Bo Nielsen opfordrede Landsbylauget til at
argumentere for, at vores ønske er den rigtige afgrænsning, bl.a. fordi Lurbakken, der er fælles jord ikke
er omfattet af forvaltningens afgrænsning, og det virker umiddelbart ikke logisk. Lokalplanen skal
formuleres og gå så meget ned i detaljen, at ingen Grønholter er i tvivl om, hvad man må og ikke må i
forhold til byggeri.
3. Formandens beretning v/ Erik Johansen:
Kære allesammen
Hvor er det dejligt, igen at kunne holde årsmøde hvert år – lad os håbe at det bliver sådan ved! Det
forløbne år har på flere måder været et godt år for Grønholt – hvad angår fastholdelse af vore gode
traditioner, men også hvad angår gode nyheder!
Traditioner, der bare kører – eller gør de?: Høstfest, Jul i Skoven, Åbne Terrasser, loppemarked,
Fredagsbar. Alt det vender vi tilbage til som et selvstændigt punkt umiddelbart efter beretningen.
Hjertestarteren er jo oppe, og nogle få beboere har også fået et grundkursus i at bruge den. Men hvor
mange af os ved egentlig, hvordan man yder førstehjælp ved hjertestop? Har vi nogen hjerteløbere i
Grønholt? Ja, vi har i hvert fald tre, hvoraf to er på vej væk herfra. Skal vi have nogle flere? Ja, det synes
jeg! Hvordan får vi det organiseret?? Det vender vi også tilbage til.
Gadekæret – endnu ingen gode nyheder dér. Sidste år kunne vi jo se at der blev tyndet grundigt ud i
bevoksningen omkring det, så der kunne komme mere lys til overfladen, det var bestemt også
tiltrængt! Vi blev også stillet i udsigt at der ville blive tyndet kraftigt ud i bevoksningen af dunhammer
og japansk pileurt nede i vandet i løbet af efteråret – det har vi ikke set noget til endnu, desværre! Men
vi bliver ved med at plage NSPV – stol trygt på det!
Det kommende år ser ud til at blive et godt år for Grønholt! Der er skam gode nyheder:
Lokalplanen har I lige hørt om – i skrivende stund håber jeg i hvert fald at det er gode nyheder, I har
hørt!
Der er godt nyt om trafikregulering, hør bare her: Fredensborg Kommune deltager i en forsøgsordning
med nedsættelse af lokale hastighedsgrænser i tættere bebygget område, og indfører dem blandt
andet i alle landsbyer med byzonetavle. Man har besluttet at der generelt i landsbyerne indføres zoner
med 40 km hastighedsbegrænsning indenfor byzonen (Det havde vi så næsten i forvejen.) – og sandelig,
om man ikke også har bevilget penge til bump ”i henhold til bekendtgørelsen og vejregler”!
Nu kommer vi til den gode del af historien: Der er kommet en ny medarbejder i det, der hedder ”Team
Trafik”, trafikingeniør Sarah El-Hajj – og her har vi altså fået en samtalepartner, der er både effektiv og
lydhør! Hun har for det første orienteret bestyrelserne i landsbyerne, derunder medsendt kort med de
planlagte skilte og bump påtegnet – og så har hun bedt os indsende eventuelle bemærkninger til
projektet! Så det har jeg gjort, og det har også en vågen beboer, nemlig Nils Møller på Grønholtvej 2, og vi har
kunnet påpege adskillige mangler, hvad angår bump. Det er nemlig sådan at ifølge bekendtgørelse og
vejregler bør der ikke være mere end ca. 150 m imellem bump, dog med den undtagelse at hvis der er
en kurve i nærheden kan man udelade bumpet, da kurven i sig selv virker fartdæmpende. Det var så på
hendes plan blevet til at der skulle etableres 2 bump på Grønholtvangen imellem byzonetavlen og
Grønholtvej – og det var så det. Nu skal man ikke have færdedes ret meget på Grønholtvej for at være
klar over at lige bortset fra det, vi kalder ”Downtown Grønholt” er der noget færre bump på
strækningen mellem byzonetavlerne, end der skal være ifølge reglerne! Så det har både Nils og jeg
påpeget – og jeg har derudover (for Gud ved hvilken gang) gjort et stort nummer ud af at påpege at
uanset hvad der står i reglerne, så er det en meget alvorlig og utryghedsskabende mangel at der ikke er
et bump på begge sider af T-krydset, hvor Grønholtvangen munder ud i Grønholtvej!
Og nu kommer vi til den rigtig gode del af historien! For Sarah har nemlig taget vores indsigelser
alvorligt, og har nu sendt et revideret forslag, hvorpå der er placeret yderligere 3 bump – nemlig et ved
Grønholtvej 1 og 2, et mellem Grønholtvej 8 og Grønholtvangen, og et mellem kirken og
Præstemosevej! Det opfylder ikke alle kravene – men det afbøder så absolut de værste mangler! Jeg
skal så skynde mig at tilføje at dette ikke afgør sagen endeligt, for det kræver politiets godkendelse –
den foreligger ikke endnu, men jeg kan ikke se, hvorfor de skulle sætte hælene i!
Under alle omstændigheder er det en virkelig dejlig følelse at blive taget alvorligt af en repræsentant
for Fredensborg Kommune!
Jeg synes også, det er et fint sted at afslutte beretningen – og vi har jo meget mere, vi skal nå! Tak for
ordet so far – vær vis på at jeg tager det igen …..
4. Det sociale liv i Grønholt. Det fungerer på mange måder godt - men kan det blive endnu bedre?
Vi har det i almindelighed godt med hinanden i Grønholt – når vi arrangerer høstfest, så stiller store,
stærke mænd beredvilligt op og hjælper med alt det tunge arbejde med telte osv. – og om aftenen
stemningen altid høj! Der er altid et fint fremmøde til ”Jul i Skoven”, og når der er ”Åben Terrasse”
eller ”Fredagsbar” er det rasende hyggeligt, hvad enten man er mange eller få! Men i bestyrelsen kan
vi aldrig lade være med at tænke: ”Kan vi gøre det bedre endnu?”
Tag nu sidste års forfriskende nyhed med ”Fredagsbar” – vi lagde strålende ud, og alle var glade –
men efter nogle uger døde det ligesom ud! (Det toppede den dag, der var gratis bobler). Vi har
efterfølgende tænkt at det måske også var lige i overkanten at holde Fredagsbar hver fredag hele
sommeren – så nu vil vi prøve at begrænse det til den sidste fredag i hver måned, fra maj til september –
og så til gengæld lave lidt reklame-remindere i dagene op til.
Det har de gode erfaringer med i Vejenbrød, så hvorfor skulle det ikke også virke fint her?
Sidste år proklamerede vi kækt at vi så i løbet af vinterhalvåret ville arrangere et par fællesspisninger
her i Konfirmandstuen – og måtte jo så erkende at da det kom til stykket, var der ikke rigtig nogen i
bestyrelsen, der orkede at stå for det – så nu kaster vi den ud til alle jer andre: Kunne man forestille
sig at der kunne sammensættes en gruppe af frivillige, der ville påtage sig at stå for sådan et par
arrangementer i løbet af vinteren? Den være hermed kastet ud til jer – ikke blot til jer, der sidder her
i aften, men til hele byen! Og stol trygt på at hjælp til logistik og kommunikation kan man altid få hos
bestyrelsen!
Erik redegjorde for, at bestyrelsen i det hele taget har erkendt, at vi ikke overkommer alt – at skal der
gang i flere sociale (eller andre) initiativer, end dem, der allerede er, kræver det, at nogle andre – i
lighed med for eksempel loppemarkedsgruppen – påtager sig rollen som initiativtager/drivkræfter.
Så kan man til gengæld stole på, at bestyrelsen nok skal være behjælpelig med logistik og
kommunikation.
Ib, som har haft Autohallen i 16 år, er nu sammen med Cira flyttet ind på Grønholtvej 28, og de holder
nogle arrangementer i og ved Autohallen. Sidste år holdt de loppemarked med stor succes. Som
bekendt blev loppemarkedet i forbindelse med høstfesten ikke til noget på grund af for lille tilslutning.
Ib og Cira vil gerne igen holde loppemarked, men ønsker ikke at konkurrere med Landsbylauget – der er
hermed lagt op til loppemarkedsgruppen at kontakte Ib og Cira – måske kan der findes på noget i
fællesskab.
Ib og Cira tilbyder, at man kan parkere ved Autohallen, hvis man har mange gæster el. lign – dog skal
det lige aftales, så det ikke kolliderer med deres egne arrangementer.
Ib og Cira arrangerer juletræstænding med gløgg og æbleskiver den 1. december kl.17 ved Autohallen.
5. Skal vi have en årlig oprydningsdag - eller to? - hvor vi i fællesskab får fjernet alt det affald, som
bliver smidt langs vejene? Kan vi gøre det til en god, fælles oplevelse?
I kender det allesammen, ikke sandt? Afstumpede personer, hvad enten de kører i bil eller på cykel,
der smider deres affald i vejkanten, eller længere endnu – og så ligger det dér, indtil I kender det går i
ét med naturen – eller nogen samler det op! Hvis vi kan samle så mange frivillige at vi på en given dag
kan få ryddet alle Grønholts vejkanter for affald – så vil Landsbylauget med største fornøjelse byde
på en forfriskning af en art som en hyggelig afslutning på arbejdet! Men vi vil gerne bede om en
tilkendegivelse: Er der nogen, der vil være med? Er der nok, skal bestyrelsen nok stå for logistikken!
En håndsoprækning viste, at over halvdelen af den 26 fremmødte, gerne ville deltage.
Bestyrelsen har bolden og I hører nærmere.
6. Hjertestarteren – og? Vi har fået en hjertestarter. Har vi hjerteløbere nok?
Nu har vi i over et halvt år haft en hjertestarter hængende på kirkegårdsmuren – så vidt jeg ved, har
den ikke været i brug – men jeg ved ikke alt. Har der ikke været brug for den, er det jo bare godt –
men hvis der bliver det en dag, er der så nogen i nærheden, der kan betjene den? Og som vel at
mærke får at vide, at der er brug for den? Det får man kun, hvis uheldet sker lige for næsen af en –
eller hvis man er hjerteløber!
Har vi nogen hjerteløbere i Grønholt? Hvis vi har mere end en på den lange bane vil bestyrelsen
gerne vide det! Hvad enten vi har eller ej, vil det altid være godt med nogle flere! Var det mon en idé
at samle en gruppe beboere, som uddannede sig til hjerteløbere sammen?
Jeg skal så skynde mig at sige at der ikke findes nogen egentlig hjerteløber-uddannelse. Trygfonden
organiserer hjerteløberne, man tilmelder sig ved at downloade hjerteløber-appen og oprette en
bruger. Men Trygfonden, nu citerer jeg: ”anbefaler, at du føler dig robust og kompetent i livreddende
førstehjælp, før du tilmelder dig – og du skal være over 18 år.”
Der findes relevante førstehjælpskurser på flere niveauer: Hjerteforeningen tilbyder gratis 30
minutters kurser for grupper på mellem 5 og 15 personer – men det er en teori-gennemgang, hvor
kun et par deltagere faktisk får lov at prøve hjertemassage på en ”øvelsesdukke” – det var sådan et
kursus, vi var nogle stykker, som fik sidste sommer. Hvor kompetent jeg følte mig efter det? Tjoh – da
lidt mere efter end før. Dansk Røde Kors tilbyder et 4 timers ”Repetitionskursus i genoplivning med
hjertestarter” for 490 kr. – og selvfølgelig meget andet og mere end det.
Bestyrelsen kender til tre hjerteløbere, Henrik og Sofie, Grønholtvej 15, og Bo, Grønholtvangen 35.
Grønholtvej 15 er til salg, så de to hjerteløbere forsvinder.
Forsamlingen efterlyste et genopfriskningskursus/noget mere uddannelse, fordi mange af os er usikre
på, at vi er dygtige nok, hvis uheldet er ude.
Bestyrelsen er enige i, at det skal holdes vedlige, og arrangerer et årligt genopfriskningskursus, hvilket
gerne skulle medføre, at folk tør melde sig som hjerteløbere. I hører nærmere.
7. Krisetiltag, verdenssituationen taget i betragtning: I årtier, måske hele vores liv, har vi taget en
velfungerende infrastruktur for givet - men måske er fx. en længerevarende strømafbrydelse ikke
længere helt utænkelig! Hvad kan sådan en føre med sig? Og hvad gør vi så? Enkeltvis eller i
fællesskab? Fælles brainstorm.
Evt. mangel på vand og varme er kritisk, ikke mindst vand til dyrene. De fleste private brønde eksisterer
ikke mere, dog er der en gammel funktionel brønd ved Autohallen og en på Jagtvej 14 – begge kræver
pumper.
Bestyrelsen tager initiativ til at finde nogle, der ved noget om, hvad man kan gøre og arrangerer et
møde.
8. Aflæggelse af regnskab.
Revisoren er taget på ferie, så regnskabet er ikke underskrevet, men Karin regner med, at det sker – vi
har holdt høstfest og Jul i Skoven og solgt tre bøger. Indtægter i alt kr. 6.000, -, fraregnet indkøb til Jul
og høstfest giver det et overskud på kr. 600. Foreningen har en egenkapital på ca. 30.000.
9. Valg til bestyrelsen.
Suppleanten Vivian Kliim-Hansen genopstiller ikke.
Jens Grove-Rasmussen genopstiller ikke. Hans hverv som webmaster overtages af Nina Schou Ohlhues.
Bo Brandt Lange, Grønholtvangen 35 stiller op, og blev valgt.
Da ingen meldte sig, har vi ikke længere en suppleant.
De øvrige bestyrelsesmedlemmer blev genvalgt – den samlede oversigt kan findes andetsteds på
hjemmesiden.
10. Evt.
Vi tog afsked med Jens Grove-Rasmussen, der var med til at stifte Landsbylauget i sin tid, og som har
æren for, at Grønholt, som en af de første små steder, fik Fibernet. Jens har også en meget stor aktie i
bogen Grønholt i 900 år.
Tak for indsatsen, Jens.
Referent Britta Ohlhues
Referat af årsmøde i Grønholt Landsbylaug 4. april 2022
Valg af dirigent – Jens Grove-Rasmussen valgt..
Formandens beretning – Erik Johansen aflagde beretning. Beretningen blev godkendt og kan findes andetsteds på hjemmesiden.
Godkendelse af regnskab – Søren Schmidt fremlagde regnskab for de seneste tre år (siden sidste generalforsamling i tiden før corona). Foreningens konto har en saldo på 33.165 kr. Regnskabet godkendt.
Valg til bestyrelsen – Nina Schou Ohlhues, der har været under webmaster-oplæring i et års tid, blev valgt ind i bestyrelsen, efter William Yatman, der ikke længere bor i Grønholtområdet. Derudover blev Vivian Kliim-Hansen valgt som suppleant. De øvrige bestyrelsesmedlemmer fortsætter, dvs. bestyrelsen består herefter af: Erik Johansen, Søren Schmidt, Tinna Pedersen, Karin Aas, Nina Schou Ohlhues, Britta Ohlhues, Jens Grove-Rasmussen og Vivian Kliim-Hansen.
Hjertestarter v/Nina - at få en hjertestarter opsat kræver at vi = Grønholt på Hjerteforeningens dag den 24. april kan enten gå 15 indsamlingsruter eller indsamle 15.500 kr. Ved mødets start manglede fire til at gå en rute på ca. 3 timer hver/alternativt donationer på 4.400 kr. Lars Brun Hansen og Henrik Effersøe meldte sig til at gå en rute hver, og med Joans (Skovmosegård) indsamling er vi næsten i mål. Forsamlingen gav bestyrelsen bemyndigelse til at donere den evt. manglende sidste sjat. Hjertestarteren tænkes opsat ved kirken, og generalforsamlingen opfordrer til, at man melder sig som hjerteløber. Henrik og Sofie fra Grønholtvej 15, samt VIVIAN, Grønholtvej 42 er allerede hjerteløbere.
For yderligere oplysning, tilmelding, donation: Kontakt Nina på ninaohlhues@gmail.com eller på facebooksiden.
Klimarådet v/Janny – Janny Marie Peterslund, der er bæredygtig omstillingskonsulent, er valgt ind i Klimarådet som repræsentant for alle landsbylaug i kommunen. Klimarådet er nedsat af kommunen til at rådgive og vejlede Byrådet i klimaanliggender. Janny har mange års erfaring med omstilling til nuludledning/reduktion af kuldioxidudledning fra både ind- og udland. Janny er oprindelig biolog uddannet i stamcellebiologi.
Under punktet var en del diskussion/forslag, bl.a. om hestemøgsprojektet, kommunens ansvar for vedligeholdelse af deres dræn og vandløb, skovene, elektrificering af Lille Nord, der igen er blevet udskudt, indtænkning af klima i alle kommunale projekter – stier, veje nye bebyggelser osv. Der var en vis frygt for at kommunen vil bruge det til en spareøvelse, der er f.eks ikke afsat en krone til vedligeholdelse af dræn og vandløb.
Der er nok at tage fat på for Klimarådet.
Der kom et forslag om at oprette en klima-facebookgruppe for alle landsbylaugene i kommunen.
Håb for fremtiden – kan vi gøre noget for at gøre det endnu bedre at bo i Grønholt?
Inspireret af Søren og Lis, som havde været til et foredrag om livet på landet i Annisse, diskuterede forsamlingen mulige tiltag for hvordan vi kan mødes i større eller mindre målestok.
Annisse er et større samfund end Grønholt, og de har et fælleshus, som danner rammen for alskens tiltag som fredagsbar for dem over 60, månedlige fællesspisninger mm., for dem, der har lyst, og det er primært dem over 60, der deltager.
Grønholt har ikke et fælles samlingssted, og forsamlingen diskuterede evt. brug af konfirmandstuen, mulighed for at opstille Landsbylaugets telte lidt mere sommer-permanent et sted, selvom de ikke pynter, finde en egnet lade et sted mm. Enighed om at vi mangler et fælles samlingssted. Søren og Lis, Grønholtvangen 44 tilbød midlertidigt at huse f.eks. en fredagsbar – de har et lokale, der kan bruges dertil. Så kan vi se, om behovet er der, og i hvilken udstrækning det vil blive brugt. Bestyrelsen vender tilbage herom.
Eventuelt -
Henrik Effersøe kom med et forslag til slogan for Grønholt, hørt bag hækken, da en gruppe cykelryttere susede forbi: ”Hold kæft, hvor er her dejligt”.
Loppemarkedsgruppen v/Karen Preisler efterlyste flere kræfter til loppemarkedet, bl.a. til skiltning. Skiltene trænger også til en opdatering. Bestyrelsen tager det op, men gør opmærksom på, at loppemarkedet køres af en særskilt gruppe.
Janne, Grønholtvangen 33, efterlyste lidt bedre pasning af kirkestierne – det er Nordsjællands Park og Vej, der står for det, betalt af kommunen, så klagevejen går gennem kommunen, der plejer at reagere efter lidt tid.
Forsamlingen drøftede hvordan vi kommer alt det affald, der smides langs vejen af forbipasserende, til livs. Hver lodsejer rydder sit stykke op, men en ide var en fælles affaldskampagne. Bestyrelsen tager det op og vender tilbage.
8. april 2022, referent Britta Ohlhues
---oooOooo---
Erik Johansens beretning til Grønholt Landsbylaugs årsmøde 4. april 2022
- eller rettere: 3-års beretning – alle ved hvorfor! Så den er måske nok en anelse længere end sædvanligt – frygt dog ikke at dette bliver en beretning af 3-dobbelt længde – der er jo trods alt ikke så meget at berette om alt det, der ikke er sket! På den anden side – noget er der da sket, trods alt.
Allerførst – vi har i løbet af den tid fået en del nye naboer – Velkommen! Vi håber at I er faldet godt til i Grønholt, mulighederne er i hvert fald gode. Hvert år vil I blive inviteret til høstfest, loppemarked, ”Jul i skoven”. Flere gange i sommerhalvåret til ”Åben terrasse” rundt omkring hos gæstfri familier – og vi brygger på endnu flere muligheder for hyggeligt samvær året rundt!
Vil I vide mere om det sted, I har valgt at bo – så har vi faktisk for et par år siden udgivet en bog med titlen ”Grønholt i 900 år, historien om en landsby”. Den er skrevet af 4 beboere og lay-outet af en femte; det er en flot bog, som vi har fået megen ros for. Den kan købes i blomsterforretningen lige over for kirken, for den beskedne pris af 150 kr – og den er pengene værd!
I skal også vide at Grønholt er en del af Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Det har vi ikke mærket så meget til indtil videre, men det rummer givetvis nogle muligheder, og Nationalparkens hjemmeside er bestemt et besøg værd. Blandt andet opfordres lokalområderne til samarbejde om forskelligartede projekter inden for områder som kulturhistorie, naturgenopretning og meget andet. Det handler altså ikke kun om at sidde i Grønholt og vente på at der kommer nogle initiativer fra Nationalparken – det handler lige så meget om at stikke hovederne sammen og tænke lidt ud af boksen – hvad kunne vi selv tænke os at få gang i, og var det monstro noget, Nationalparken kunne bistå os med – på den ene eller på den anden måde?
3 år er lang tid – så jeg har taget et hurtigt kig i annalerne for at se, hvad jeg stod her og sagde i 2019. Forarbejdet til de fartdæmpende foranstaltninger var så småt i gang, hvad det ville blive til anede vi endnu ikke! Nu ved vi hvad det blev til, nogle er mere utilfredse end andre – men at det ikke er godt nok er vi vist alle enige om! Der er alvorlige mangler både indenfor og udenfor byportene. Vi har klaget over de værste, men det har ikke ført til noget. Tværtimod har vi fået at vide at der ikke vil være flere penge til den slags i vores område de nærmeste år. Måske kan kritiske spørgsmål til partierne – ikke bare fra bestyrelsen, men nok så meget fra jer beboere, enkeltvis eller i grupper – alligevel gøre en forskel? Har I været på Facebook i dag har I måske bemærket at byrådsmedlem Carsten Bo Nielsen markerer sig stærkt som fortaler for landsbyernes ve og vel, både mht. trafikforhold og fx Fredensborg Kommunes prioritering af lokalplaner – eller mangel på samme. Nogle af dem er altså til at råbe op! Forresten er det også adskillige år siden, bestyrelsen indsendte et vel gennemarbejdet forslag til lokalplan for Grønholt – som indtil videre er blevet ignoreret.
De fartdæmpende foranstaltninger som trods alt er blevet gennemført, har hjulpet til en vis grad, men der køres stadig for stærkt, og det er blevet observeret at en del af synderne faktisk er vore egne beboere – så måske er det tid til at gribe i egen barm? Eller naboens? (Nej nej – altså ikke i konkret forstand, forstås!)
En mere positiv nyhed er at der efter mange års frustration endelig er kommet halvtimes-drift på Lille Nord! Vi bilder os ikke ind at det primært er Landsbylaugets fortjeneste – men lidt selvtilfreds har man vel lov til at være, når lejlighed byder sig!
Fredensborg Kommune har igangsat et projekt om at rette op på den sørgelige tilstand, de fleste af landsbyernes gadekær befinder sig i. Også i dette tilfælde er de gode intentioner en del større end de midler, der er sat af – men noget sker der dog, også her i Grønholt. Indtil videre er der blevet tyndet kraftigt ud i træbevoksningen rundt om kæret, så der kommer meget mere sol til vandspejlet, og vi er blevet stillet i udsigt at der allerede i år vil blive foretaget en oprensning og en kraftig udtynding af tagrør og pileurt, som dækker en stor del af vandspejlet. Det skulle gerne tilsammen give kærets miljøtilstand et første, mærkbart løft – så må vi se, hvad de kommende år vil bringe.
Som vi tidligere har meldt ud, har vi gang i at få sat en hjertestarter op ved kirken – man fristes til at kalde det en hjertesag for bestyrelsen (undskyld!) – især fordi det, trods gentagne opfordringer, endnu ikke er lykkedes at tiltrække tilstrækkeligt med indsamlere eller sponsorer! Det vil blive behandlet om lidt som et selvstændigt punkt, det står Nina Ohlhues for.
Som vi også har fortalt, har Grønholt fået sin (næsten) helt egen repræsentant i Fredensborg Kommunes Klimaråd – det vil Janny Marie selv fortælle mere om lidt senere.
Og endelig er der spørgsmålet, om hvad vi måske kan gøre for at gøre Grønholt til et endnu bedre sted at bo? For et par år siden blev der luftet nogle tanker, om der monstro ville være interesse for at arrangere nogle fællesspisninger eller lignende – og Åbne Terrasser er der jo ikke så mange af i vinterhalvåret – så måske, nu da en vis virus ikke længere forekommer helt så truende? Også det tager vi op lidt senere, Søren indleder med at sige et par ord – og så vil vi rigtig gerne høre, hvad I andre har at sige!
Nu vil jeg ikke sige mere – tak for ordet!
---oooOooo---
Referat af generalforsamling i Grønholt Landsbylaug mandag den 1. april 2019.
Valg af dirigent.
Ole Ortved Andersen valgt.
Formandens beretning.
Erik Johansen aflagde følgende beretning.
Hvis nogen går rundt og tror at den lille landsby Grønholt er sådan et sted, hvor folk er gået ind til den evige hvile – ja, så ved man straks at det er nogen, som ikke bor her! Ikke nok med at man ind imellem er nødt til at springe for livet, fordi både bilister og cyklister kommer ræsende igennem vores lille idyl med alt for høj hastighed, at Grønholtvej er gennemkørselsvej for kæmpe-lastbiler, som absolut ikke har noget at gøre her – næh, så begynder Fredensborg Kommune herrenhjælpeme at te sig, som om vi alligevel skal have Overdrevsvejen igennem byen, så kan vi læse i Amtsavisen at der skal åbnes en ny skole på Hyldegården – den gamle minkfarm, om man vil – en skole med weekendåbent og store byggeplaner! Nå, det med skolen viste sig heldigvis at være noget af et luftkastel – men inden den historie blev aflivet, var der da flere tilfælde af både forhøjet blodtryk og dårlig nattesøvn i Grønholt! Men uanset, hvad borgmesteren sagde for en halv time siden, tør vi jo ikke rigtigt stole trygt på at den Overdrevsvej ikke bliver til noget. Så vi skal nok også holde årsmøde samme aften som Foreningen omkring Overdrevsvejen i mange år endnu.
Nå, til sagen.
Fredensborg Kommune skal i hvert fald have ros for at have sat nogle penge af til at gøre noget ved vores her-og-nu-trafikproblemer. Er det nok? Næppe, men det er absolut meget bedre en ingenting! Som I ved har Landsbylauget nedsat en arbejdsgruppe, der har analyseret behovet og formuleret vore ønsker til trafiksaneringsprojektet; der har været afholdt 2 borgermøder, det sidste for blot 3 uger siden; nu vil forvaltningen i tæt samarbejde med Trafikgruppen udarbejde det endelig projekt. Vi ved af gode grunde ikke, præcis hvordan det kommer til at se ud, men vores ønskeliste omfatter i hvert fald både forskellige fartdæmpende foranstaltninger, lokale hastighedsbegrænsninger, et gennemkørselsforbud for lastbiler og nogle såkaldte ventepladser for ryttere. Det med gennemkørselsforbudet skal vi nok ikke sætte næsen alt for meget op efter, det lader til at være ret meget op ad bakke at få politiet til at give tilladelse til sådan et – ja, politiet skal give sin velsignelse til både det ene og det andet, sådan er det. Men vi lover jer at gøre alt hvad vi kan, og lidt til, for at få det gennemført! Spændende er det.
Nu vi er ved trafikken, vi har stadig ikke fået genindført halvtimesdriften på Lille Nord – men Jens Grove og Ole Ortved bliver ved med at rende dem på dørene, de er ikke sådan til at stoppe! De skal faktisk have møde med Lokalbanen igen næste mandag, den 8/4. Vi håber det bedste, men hvad det ender med er ikke til at vide.
Men datatrafikken – fibernettet og bredbåndet – det blev helt færdigt. Puh-ha, det var en lang omgang, men det ligger der, og det kører. Om der stadig er noget bøvl nogen steder, skal jeg ikke kunne sige – men det er i hvert fald ude af vores hænder. Og vidste man ikke bedre, ville man nok tro at nu skulle Jens Grove ha’ sig en ordentlig slapper oven på den omgang – men næh nej, han har bare også gang i så meget andet.
Som I sikkert husker, havde vi sidste år besøg af en politimand, som gav gode råd om indbrudssikring; jeg ved ikke om der er mange, der har skiftet låsene ud, etableret lys- og lydalarm eller andet, jeg ved heller ikke om indbrudsfrekvensen er faldet – men jeg ved at beboerne flere steder har etableret nabohjælps-fællesskaber, og at det har de det godt med.
Nok om bøvl og problemer og fromme forhåbninger – nu over til noget af det rare:
Vi har jo vores gode traditioner for festlige og hyggelige arrangementer, både store og små, og dem vil vi selvfølgelig fortsætte med! Det første større arrangement bliver årets høstfest og loppemarked – endnu sjovere og bedre end sidst – hvis det er muligt! Det bliver lørdag den 24. august, samme sted som sidste år, på marken ved Grønholtvangen 42 – skriv det ind i kalenderen med det samme!
Kan du ikke huske datoen når du kommer hjem, så finder du den på hjemmesiden – det kan ikke være nemmere. Så kan du skrive ”Jul i skoven” ind med det samme, det bliver lørdag den 21. december. Sidste år var der hvid jul den dag – om vi er lige så heldige i år, kan vi jo ikke vide, vi kan håbe på det – men godt og hyggeligt var det, og det kan det også kun blive næste jul!
Glem ikke Søndagskaffe i ”Anlægget” den første søndag i hver måned kl. 15, hele sommerhalvåret, dvs. i hvert fald den 5. maj, 2. juni, 7. juli, 4. august og 1. september! Og hvem ved? Måske er det så godt vejr på søndag at vi kan holde forpremiere? Og det er da slet ikke utænkeligt at man også kan nyde vejret søndag den 6. oktober? Det vil tiden vise.
Og endelig er der det fabelagtige Grønholt-koncept, de Åbne terrasser! Fest og hygge, med det mindst mulige besvær – en stensikker succés! Deltag i mindst et par stykker, hold meget, meget gerne en selv – jo flere der holdes, jo bedre! Husk at det kræver strengt taget ikke meget andet end en terrasse og en tændt grill, måske en stol eller to og en kande kaffe, resten tager folk selv med – og så er de glade for invitationen oven i købet! Annoncér den meget gerne i god tid, og vil I gerne have lidt styr på, hvor mange der kommer, så sæt en tilmeldingsfrist! Skriv til webmaster, så annoncerer han arrangementet til alle.
Til slut – historiebogen. Den har I jo hørt om i årevis. 4 år, helt nøjagtigt. Sidste år ved denne tid var vi næsten helt flove over at den ikke var udkommet endnu, og vi lovede kækt at den ville være ude i løbet af 2018. Det var den så ikke. Men nu skal I faktisk ikke vente ret meget længere! Teksten er helt færdig, layoutet er meget tæt på, og det bliver med garanti helt færdigt i denne uge! Så skal den jo lige trykkes og indbindes – det tager lidt tid, men den vil være ude i begyndelsen af maj! Der vil blive afholdt en reception i anledning af udgivelsen – den får I besked om meget snart, så hold øje med indbakken! Og sæt bare 150 kr. af til at købe den – den er meget god og meget smuk, det tør vi godt love nu!
Det var ordene, tak fordi I lyttede.
Godkendelse af regnskab.
Karin Aas fremlagde regnskabet, der i korte træk er: Årets aktiviteter, høstfest, loppemarked, jul i skoven har alle hver givet et pænt lille overskud på i alt 7.764,50, således at Landsbylauget nu har likvider på i alt 14.256,50.
Valg til bestyrelsen.
Den samlede bestyrelse blev genvalgt og består således fortsat af Erik Johansen, formand, Jens Grove-Rasmussen, webmaster, Karin Aas, kasserer, Britta Ohlhues, sekretær, Søren D. Schmidt, William Yatman og Tinna Johansen.
Emner til debat:
Trafik.
Der er som bekendt for de fleste et arbejde i gang med trafikregulering – hastighed – gennem Grønholt, dvs. Grønholtvangen, Grønholtvej og den del af Præstemosevej, der ligger nærmest Grønholt. Hastigheden på trafikken videre ud mod Lønholt er også et problem. Kommunen har foreløbig sagt nej til en hastighedsbegrænsning på 60 km, undtagen måske lige ved Tre Huse. Trafikgruppen følger sagen tæt.
Trafikgruppens oplæg + kommunens svar udsendes til Landsbylaugets medlemmer.
Skolebus.
Børn fra 5. klassetrin kan ikke køre med skolebus, men er henvist til tog eller cykel. Landsbylauget tager sagen op med kommunen, idet skolebussen jo alligevel kører herude uden særlig mange passagerer.
Mødet hævet kl. 21.30 – tak til dirigenten for afvikling af mødet i god ro og orden.
---oooOooo---
Referat af årsmøde i Grønholt Landsbylaug den 16. april 2018 kl. 19.30 i Konfirmandstuen, Grønholt Præstegård.
Valg af dirigent.
Ole Ortved Andersen valgt.
Medarbejder fra politiet orienterer om forebyggelse af indbrud og tyverier
Kriminalassistent John Mouville, Nordsjællands Politi orienterede, gav gode tips til forebyggelse af indbrud og besvarede spørgsmål, samt udleverede en del brochurer.
Kort kan nævnes:
Årsberetning.
Formanden, Erik Johansen aflagde årsberetning. Den kan findes andet steds på hjemmesiden.
Aflæggelse af regnskab
Kasserer Karin Aas fremlagde regnskab. Foreningen havde underskud i 2017, men fik indtægter på loppemarked og høstfest. Der er indkøbt et nyt telt og nye bundrammer, samt en bar, som Mikkel har lavet. Kassebeholdningen udgør herefter kr. 4.682 kr.
Vedtægtsændringer
Som følge af, at foreningen søger tilskud til udgivelse af Grønholts historie, skal vi nu have en bankkonto, CVR nummer mm. – det var der ikke taget højde for i vedtægterne, så vi skal have indføjet tegningsregel i § 5, og når vi nu har fat i vedtægterne, foreslås § 6 – Indkaldelse til årsmødet ændret, så det stemmer med virkeligheden: at årsmødet holdes i april.
Begge vedtægtsændringer blev vedtaget. Vedtægterne kan ses i deres helhed andet steds på siden.
Trafiksanering v/Søren Schmidt
Kommunen har lavet en strukturplan og ansat en medarbejder til at arbejde med trafiksaneringer , bl. a i landsbyerne. I 2019 er det Grønholt og Lønholts tur. Der blev nedsat en arbejdsgruppe med henblik på afdækning af problemer og evt. løsningsforslag: Erik Johansen Grønholtvej 27, Mikkel Schlottmann Grønholtvangen 54, Frank Johansen Grønholtvej 23, Sofie Wagner og Henrik Effersøe Grønholtvej 15 samt Ib Rasmussen, der ikke bor i Grønholt, men arbejder på Flyvepladsen, Hegnsholt og Autohallen. Herudover muligvis Merete Møller – Britta tjekker og skriver til gruppen.
Valg til bestyrelsen.
Michael Villadsen genopstiller ikke.
William Yatmann, Grønholtvangen 33 var ikke til stede, men havde forinden tilkendegivet, at han gerne vil indtræde.
Ib Rasmussen, der ikke bor i Grønholt, men arbejder her, ville gerne vælges, men blev forkastet, da han ikke bor i Grønholtområdet.
Eventuelt
Ib Rasmussen ville gerne stille arealet ved Grønholt Flyveplads til rådighed for loppemarked
Landsbylaugets vedtægter indeholder ikke noget om valgprocedurer til bestyrelsen – bestyrelsen gennemgår dem og tager evt. vedtægtsændringer med på dagsordenen til næste års årsmøde.
Referent: Britta Ohlhues
---oooOooo---
Årsmøde 2018 – formandens beretning
Kære alle sammen, det er en meget selvtilfreds bestyrelse, der har indkaldt til dette årsmøde i Grønholt Landsbylaug. Selv om det endnu ikke er lykkedes os at løse alle Grønholts problemer, eller udfordringer, som det hedder nu om dage – og det vil nok heller aldrig ske – så har vi dog fået rykket så meget ved tingene, at det kan mærkes! Og jeg vil da skynde mig at tilføje at bestyrelsen bestemt ikke er de eneste her i byen, der gør ting, der kan mærkes – det vender vi tilbage til.
Tag nu det her fibernet – byens suverænt mest omtalte emne det sidste års tid, vil jeg tro. På nuværende tidspunkt kører det, i hvert fald nogenlunde tilfredsstillende, de fleste steder – det er naturligvis bestyrelsens fortjeneste, om ikke helt og aldeles, så næsten! Og så er der desværre en del steder, hvor der en eller anden form for problem, enten med netværkets funktion eller med, hvordan entreprenørerne har efterladt de steder, hvor der gravet – og der er endda nogle få, der slet ikke har fået foretaget installationen endnu! Det er naturligvis helt uacceptabelt – men det er også helt klart YouSee’s ansvar, og ikke bestyrelsens! Tværtimod, vil jeg sige – som flere af jer selv har erfaret, har vores webmaster, Jens Grove, som også er vores kontaktperson til YouSee, gjort et enormt og utrætteligt arbejde for at holde dem i ørerne og holde dem fast på diverse afgivne løfter – ja, i virkeligheden er det forkert at hylde bestyrelsen for arbejdet med at få bredbåndsprojektet gennemført – det er Jens, der skal hyldes! Og han giver ikke op før det hele er i orden; det tør jeg godt love jer – jeg kender ham!
Samme Jens er også den, der sammen med Ole Ortved – vores udmærkede dirigent – igen og igen render Lokalbanen på dørene for at få dem til at ændre køreplanen for Lille Nord, så vi kan få halvtimesdrift på Grønholt Station, som enhver anden landsby med respekt for sig selv har det. Det er ikke lykkedes endnu – men de er dog på det seneste blevet mødt med en højere grad af forståelse og velvilje, end det har været tilfældet tidligere. Vi får se, hvad der sker.
Fra togtrafikken til trafikken på vejene. Som jeg nævnte i beretningen sidste år, har der været noget hyppigere fartkontrol end tidligere – det fortsætter stadig, og det er nødvendigt! Ved 3 tilfældigt udvalgte fartkontroller af i alt 15 timers varighed, kørte der 521 biler forbi, 54 fik en bøde – det er godt og vel 10%, 3 fik et klip i kørekortet og for 2 bilisters vedkommende ville der blive nedlagt påstand om betinget eller ubetinget frakendelse af kørekortet! Det er ikke bare for galt – det er alt, alt for galt! Der skal ske noget – og det er der også mulighed for! Emnet trafiksanering er et selvstændigt punkt på dagsordenen, så det vender vi tilbage til.
Omkring lokalplan – sidste år indsendte vi et godt gennemarbejdet forslag til lokalplan til kommunen. Den er der ikke nogen penge til i 2018, så der er nok ikke meget andet at gøre end at vente pænt.
Som nogle af jer vil huske, blev der i 2015 dannet en arbejdsgruppe, der skulle undersøge og beskrive Grønholts historie – det er efterhånden 3 år siden, så man kan med al ret spørge: Nå, hvad bliver det til? Er den ikke snart færdig? I mellemtiden er jeg selv blevet medlem af gruppen, så jeg kan godt tillade mig, på gruppens vegne at svare: For det første tager den slags altså tid, for det andet viser det sig at det med at finde viden frem, det breder sig som ringe i vandet – det er faktisk rigtig meget, vi efterhånden har gravet frem, og vi finder hele tiden mere! Og derudover har vi selvfølgelig heftige diskussioner om, hvad skal med og hvad skal ikke med, hvordan skal det formuleres, hvilket billedmateriale er relevant osv. osv. Det skal jo være en fin bog! Men – vi har også sat en deadline – den skal være færdig i 2018. Det bliver den. Og den bliver fin!
Jeg vil slutte beretningen med lidt forskelligt om det sociale liv i vores by. Det var en stor glæde at se så mange til ”Jul i skoven” – det er vist slået urokkeligt fast at det er en tradition, der er kommet for at blive! Og hvem ved – et af de kommende år kan det måske endda blive jul i en snedækket skov? I kan også være ganske sikre på at der kommer en høstfest igen i år. Lige hvordan og med hvilket tema kan vi ikke udtale os om endnu – men stol trygt på at vi endnu en gang vil lægge os i selen for at arrangere en god fest – og vi stoler også trygt på at vi vil få masser af hjælp fra andre beboere end lige bestyrelsesmedlemmerne!
Men selv om I har en god og aktiv bestyrelse, må I jo ikke forvente at bestyrelsen klarer alt! Rigtig mange af jer har prøvet den meget hyggelige og gode fornøjelse det er at være til ”Åben Terrasse” – og har I ikke prøvet det endnu, skal I ikke snyde jer selv for at prøve det ved først givne lejlighed! Men det kræver jo på den anden side at der er nogen, der arrangerer nogle Åbne Terrasser – fik I den? Og – under forudsætning af at vejret er nogenlunde – kan man træffe andre Grønholtere til ”Søndagskaffe” på fællesarealet skråt overfor kirken kl. 15, den første søndag i hver måned i sommerhalvåret. Disse ting bliver kun til noget, hvis I, kære byfæller, gør noget ved det – så gør det! Jo mere af den slags, der sker – jo bedre et sted er Grønholt at bo!
Og nu vi er ved det der med hvem, der gør hvad: Kan I huske dengang det årlige loppemarked foregik nede i byen, på kirkens parkeringsplads, helt uafhængigt af høstfesten? Jeg har hørt et par mennesker sige at de til enhver tid ville foretrække et loppemarked dér, fremfor på en mark på en forblæst bakketop! Det kan jeg sådan set godt forstå – men – hvorfor er det så på den forblæste bakketop? Det hænger sådan her sammen: Det oprindelige loppemarked, nede i byen, blev faktisk arrangeret af en gruppe beboere på eget initiativ, det kørte så i et par år, så flyttede en af hovedkræfterne fra Grønholt, de andre vidste ikke rigtig – så døde det ud. Men ”efterspørgselen” efter et loppemarked forsvandt ikke – så bestyrelsen påtog sig opgaven, men så blev det altså på samme tid og sted som høstfesten! Og nej, vi synes heller ikke, det er optimalt med loppemarked på en forblæst bakketop – men sådan er det altså – eller er det?
Lad os slå fast med det samme at bestyrelsen absolut ikke har noget behov for at få lov til at arrangere loppemarked – vi har nok af andre ting at tage os til! Og nu forholder det sig så heldigt at der har meldt sig en frivillig på banen, der gerne vil være med til at arrangere loppemarked nede i byen igen; hun hedder Malene – men hun vil selvfølgelig ikke gøre det alene! Hun havde desværre ikke mulighed for at være til stede i aften - men er der nogen iblandt jer, som kunne tænke sig at være med i sådan en gruppe, så sig til – så skal jeg sætte jer i forbindelse med hinanden!
Her til allersidst vil jeg nævne en henvendelse, vi har fået fra menighedsrådets formand, Egon Frandsen, hvori han udtrykker et ønske om et samarbejde – en vilje til at støtte og bakke op om de fællesskaber og aktiviteter, der er – eller måtte komme – i Grønholt. Og i denne henvendelse siger Egon direkte at vi er velkomne til at bruge kirken og dens faciliteter – altså blandt andet rummet, vi sidder i lige nu – til mange forskellige aktiviteter. Så jeg vil slutte denne beretning med en opfordring til jer alle sammen: Brug fantasien – tænk på alle de sjove og/eller interessante ting, I har haft lyst til at bruge noget af jeres fritid på gennem tiden – er der faktisk nogle muligheder her? Kunne man måske oven i købet finde nogen andre i byen, der havde samme interesse? Eller skulle man måske til at gøre endnu mere ud af at lære de andre Grønholtere at kende? Hvad med fællesspisning for hele byen en gang imellem – lige her? Sådan en slags Åben Terrasse x 10? (Eller 5?)
Grønholt er et sted, hvor meget kan lade sig gøre!
Erik Johansen
---oooOooo---
Årsmøde 2017
Grønholt Landsbylaug holdt dette års årsmøde tirsdag d. 4. april.
Formandens beretning:
"Kære alle, velkommen til årsmødet! Dejligt at se så mange/jer.
Det har været et bevæget år med både gode og dårlige begivenheder, og efterhånden som vi kommer igennem de forskellige punkter på dagsordenen, vil det fremgå at bestyrelsen bestemt ikke har ligget på den lade side!
Blandt de bedre nyheder – for ikke at sige de bedste! – er jo bredbåndsprojektet, som vi sandelig fik til at lykkes! Det kan bestyrelsen godt være bekendt at prale af, men det kunne virkelig ikke falde os ind – vi vil derimod påpege den kolossale opbakning, projektet fik fra beboernes – altså fra jeres – side! Den var tæt på 100%, og havde den ikke været det, ku’ det ha’ været det samme med alt det andet arbejde!
Årets absolut dårligste nyhed er uden tvivl den bølge af indbrud og tyverier, der i øjeblikket hærger Grønholt! Vi ville rigtig gerne have kunnet præsentere en kompetent og vidende oplægsholder i aften, men det har ikke kunnet lade sig gøre. Det betyder imidlertid ikke at vi har droppet opgaven, vi vil udsende en indbydelse til et møde om forebyggelse af indbrud, så snart vi kan!
Vi har også problemer med folk, der kører alt for hurtigt igennem byen; det er lykkedes at få politiet til at forstærke indsatsen med fartkontrol på Grønholtvej – ikke mindst takket være Merete Møllers indsats. Vi har også undersøgt mulighederne for at få en hastighedsbegrænsning på 60 km/t på Grønholtvangen – og fået at vide at det kunne vi godt glemme.
Vi fremsatte jo et udkast til et forslag til lokalplan for Grønholt op til årsmødet sidste år - som der var indvendinger imod fra flere sider – og det gav også en livlig debat. I år fremlægger vi så et revideret forslag, hvor de elementer, der var indvendinger imod, er fjernet. Vi skal i den forbindelse for det første påpege at det altså ikke er Landsbylauget, der laver lokalplan, det er Fredensborg Kommune – det vi forsøger på er at komme med forslag med det formål at den kommunale lokalplan bliver i så god overensstemmelse med vore ønsker og behov som muligt! Og for det andet vil vi gøre opmærksom på at vi ikke er ude på at kuppe nogen – lokalplanen skal være udtryk for de ønsker, vi kan blive enige om!
For et par år siden påpegede vi det snigende behov for en foryngelse af bestyrelsen – gerne gradvis – og det lykkedes også at få påbegyndt den proces, idet Tinna og Michael stillede op og blev valgt. Det er rigtig fint, og vi mere aldersstegne medlemmer vil gerne tage en tørn mere, hvis I ellers vil have os. Men vores webmaster, Jens Grove-Rasmussen, som heller ikke er nogen årsunge (selvom man ikke kan mærke det på hans energiniveau!), havde tidligere sin svigersøn som partner på den opgave – og da svigersønnen nu er flyttet fra Grønholt, vil Jens rigtig gerne have en ny makker! Jens kan selv forklare nærmere, hvad det går ud på, men jeg har da forstået så meget at det ikke er en opgave, der kræver en Ph.D. i datalogi!
Det sidste jeg vil nævne er emnet ”Sociale arrangementer og traditioner”. De spænder vidt – fra foredrag og debatmøder til høstfest og loppemarked. Nogle har eksisteret lige så længe som Landsbylauget, andre er kommet til hen ad vejen. Intet af den slags kommer jo af sig selv, det kræver arbejde af nogle og opbakning og deltagelse fra mange!
Sidste skud på stammen er ”Gløgg i skoven”. Britta og Søren Ohlhues har i de sidste 30 år inviteret familie, venner og naboer på et glas gløgg i det fri som en hyggelig optakt til julen – men nu er de blevet enige om at det kan være nok. I bestyrelsen er vi blevet enige om at hugge idéen og gøre den til en landsbytradition – så I kan altså alle regne med at blive inviteret næste december!
Et par af de tidligere initiativer trænger til en opfriskning. Det drejer sig om ”Åbne terrasser” og ”Søndagskaffe” i anlægget ved kirken. I begge tilfælde har deltagerne givet udtryk for stor glæde ved arrangementerne, men alligevel lå begge slags lidt underdrejet sidste år. For Søndagskaffens vedkommende vil vi gøre en reklameindsats, vent og se hvordan – og for de Åbne terrassers vedkommende vil vi hermed fremsætte en indtrængende opfordring til både tidligere og nye arrangører om at lægge terrasse til et altid rasende hyggeligt arrangement på et tidspunkt i løbet af sommerhalvåret! Bestyrelsen koordinerer gerne. Ved du ikke hvad konceptet går ud på, så spørg din nabo – eller et bestyrelsesmedlem.
Velkommen til årsmøde – og til en dejlig sommer!"
Tyverier i området
Formandens beretning gav anledning til livlig debat. En deltager, som har haft indbrud, anbefalede et overvågningsprodukt fra www.sikkerthjem.dk, som han nu selv har installeret.
Kongernes Nordsjælland
Søren Schmidt orienterede om status for nationalparken ”Kongernes Nordsjælland”: Nationalparken var blevet godkende i folketinget, herefter havde kommunerne kørt en kampagne for at øge tilslutningen hos de private lodsejere. Det var nu slut, der var kommet en del flere, og nu arbejdede man med de endelige vedtægter m.v. for Nationalparken. Når de var færdige , ved sommertid, ville de blive sendt i høring, derefter vil der blive valgt en bestyrelse og en arbejdsgruppe for Nationalparken, og i begyndelsen af 2018 vil Nationalparken være en realitet.
Lokalplan
Herefter viste Søren Schmidt kort over Grønholt. I kommuneplanen findes et, i registreringen af bevaringsværdige miljøer et andet, i forbindelse med arbejdet med lokalplanen ønsker vi et helt tredje kort, der omhandler det som vi i dag opfatter som Grønholt landsby.
Der blev også vist kort fra 1777 da landsbyen blev udskiftet samt senere kort hvor man tydelig kan se husene langs Grønholtvangen, sammen med det dengang store areal der var udlagt til landsbyens fælles grusgrav ” lurebakken”
Søren viste derefter det reviderede kortmateriale til lokalplanudkastet, her havde han rettet området ved kirken samt udeladt de byggemuligheder som blev kritiseret sidste år.
Herefter udspandt der sig en debat om bestemmelserne primært vedrørende anvendelse af boliger i området udlagt til boliger. Der var enighed om, at erhverv som kan bidrage positivt til landsbyens liv skulle kunne etableres her. Som konsekvens er oplæggets §3 rettet. Det kan ses nedenfor.
De øvrige bestemmelser om husenes udseende svarer til hvad kommunen normalt anfører i lokalplaner for landsbyerne.
Historiske billeder fra Grønholt
Jens Grove viste en lille række historiske billeder fra Grønholt, som historiegruppen har fundet i forbindelse med sin research. Se billederne her.
Alle beboere opfordres til at se efter om de skulle have en samling eller blot et par enkelte billeder fra 'gammel tid' i Grønholt.
Bredbånd
Jens Grove orienterede om bredbåndsprojektet, hvor vi som bekendt har opnået tilsagn fra Energistyrelsen om et tilskud på ca. 2,5 mio. kr. Alle tilkendegivelser fra de interesserede beboere er nu overgivet til YouSee. Omkring påske kan vi forvente de første udmeldinger fra YouSee og i maj vil beboerne blive kontaktet enkeltvis for konkret aftale om abonnement.Endelig idriftssættelse forventes fortsat sidst på året.
Valg til bestyrelse mm.
Her var der genvalg på alle pladser.
Bestyrelsens sammensætning kan ses andetsteds på hjemmesiden
---oooOooo---
Referat af årsmøde (2016) i Grønholt Landsbylaug tirsdag den 12. april kl. 19.30
Dirigent - Ole Ortved valgt uden modkandidater. Iflg. Vedtægterne er årsmødet indkaldt med korrekt varsel, og forsamlingen er derfor beslutningsdygtig
Årsberetning – v/formanden Erik Johansen. Taget til efterretning og kan findes i sin helhed andetsteds på hjemmesiden.
Regnskab 2015 – Høstfesten gav et overskud på 1.259, 50, hvilket alene skyldes omsætningen i baren. Foreningen har herefter en formue på kr. 2.823,50 at bruge på næste høstfest, der finder sted lørdag den 13. august.
Regnskabet blev godkendt.
Oplæg – lokalplan v/Søren Schmidt – Lokalplanudvalget, der blev nedsat på årsmødet i 2015 fremviste et par gamle kort fra henholdsvis 1690, hvor Grønholt ”kun” var en rydning i skoven og 1777, hvor byen bestod af 10 gårde, den enten nu er udflyttet eller ikke længere eksisterer.
Afgrænsningen for lokalplanen tænkes at gå ca. fra præstegården til og med Grønholtvangen 48. Landsbylauget tager et møde med kommunen i dette indledende stadie. Har du kommentarer, kan du kontakte Søren Schmidt inden 1. maj. Der bliver selvfølgelig senere i processen rig mulighed for at give sit besyv med.
Lidt om Grønholts historie v/Ole Ortved – Søren, Jens og Ole har gjort et stort stykke arbejde med at grave lidt i Grønholts historie. Stikord fra Ole beretning: Grønholt er omkring 900 år gammel og nævnes af Valdemar d. I i 1170. Kirken er bygget i 1189 og har gennem tiden tilhørt Kronen og Esrum Kloster.
Grønholt havde sin storhedstid fra 1100 -1500, og blev i 1500 tallet lagt ind under Frederiksborg Slot. I 1567 blev Grønholt Kirke anneks til Asminderød Kirke. Chr. V skabte par force systemet og jagtvejene. Udflytning i 1700 tallet – nogle ejendomme flyttede ud i skovene og blev herefter annekteret af kongen.
Rytterskolen blev etableret i 1722, lukket i 1913 og eleverne overført til Præstegården og Duegård (Jagtvej 5 – nu revet ned). I 1940 Fredensborg Skole.
I årene 1900 – 1950 var der en vældig fremdrift med landbrug med mange dyr. Grønholt havde røgeri (Grønholtvej 42), to købmand (Grønholtvej 23 og 52) en karetmager, en smed, en hjulmager, en skomager, en brøndgraver og en spåkone. Hegnsholt kom til i 1930´erne og beskæftigede på et tidspunkt ca. 1/3 af beboerne i Grønholt enten på/omkring gården eller på Bohnstedt Petersen (Mercedes) i Hillerød. Grønholt har aldrig haft en kro (når lige ses bort fra den uofficielle smugkro på Grønholtvej 50, beliggende bekvemt ved siden af købmanden).
Omkring 1960 ophørte kvægdrift og landbrug, og maskinstationerne tog over. Kvæget forsvandt og er nu erstattet af heste.
Grønholt by og oplandet havde tidligere ikke meget med hinanden at gøre, men med tiden har vi haft lidt at stå sammen om/mod – Flyvepladsen og Overdrevsvejen. I dag er sammenholdet langt støre bl.a. gennem Landsbylauget.
Bredbånd – TDC er næsten opgivet, de kræver en forhåndstilslutning på 100 %. Der arbejdes pt. med Terra-com.
Valg til bestyrelsen - hele bestyrelsen genvalgt – ingen andre ønskede at stille op.
Bestyrelsen består fortsat af:
Formand Erik Johansen
Kasserer Karin Aas
Sekretær Britta Ohlhues
Jens Grove-Rasmussen
Søren Schmidt
Tinna Pedresen
Michael Villadsen
Eventuelt
Hastighedsbegrænsning – byskiltet er flyttet – der kommer et borgermøde med kommunen og landsbyboerne en gang i maj. Mail følger. Landsbylauget deltager.
½ times drift på toget er ikke glemt.
Fra Birgit Lehmann lød en opfordring til at tilslutte sig facebook-gruppen.
Referent Britta Ohlhues
---oooOooo---
Formandsberetning til årsmøde, tirsdag den 12/4 2016
Kære alle, velkommen til årsmødet! Dejligt at se så mange. Umiddelbart skulle man måske ikke tro at der var sket så meget i det forløbne år, altså ud over en meget vellykket høstfest, en usædvanligt våd vinter, en sjældent kraftig orkan og en masse væltede træer – men som I vil få at se og høre i løbet af aftenen, har såvel bestyrelsen som en del andre mennesker haft gang i både det ene og det andet.
For lige at vende tilbage til høstfesten et øjeblik – skulle der være nogen iblandt jer, som ikke deltog sidste gang, kan jeg fortælle at den var rykket ud her fra præstegården, ud på en mark ved Grønholtvangen, de sædvanlige partytelte var udskiftet med en rigtig tipi, der blev serveret helstegt – om ikke pattegris, så i hvert fald gris – og nødbaren var sandelig også opgraderet til en rigtig seriøs vinbar – hvor der selvfølgelig også kunne købes øl og vand. Der var arrangeret ponyridning og andre festlige aktiviteter for børn og barnlige sjæle – alt i alt et brag af en fest, som ikke vil gå i glemmebogen lige med det første!
Den næste høstfest bliver lørdag den 13. august – og den arbejder vi på at kunne lave efter nogenlunde samme koncept. Vi kan desværre ikke låne den tipi, vi havde sidste år, men vi gør vores bedste for at løse det problem. Og vi planlægger i øvrigt at holde loppemarked den samme dag – altså tidligere på dagen, selvfølgelig!
Og nu vi er ved de festlige oplevelser – I kan glæde jer til en fælles skovtur, hvor Martin Skovløber vil vise rundt i Grønholt Hegn og fortælle om skoven, dens historie og måden, hvorpå den bliver drevet og plejet. Det bliver søndag den 15. maj – altså Pinsedag! – kl. 13 – 15.30.
Og glem nu ikke at bakke op om åbne terrasser og søndagskaffe i ”anlægget” ved kirken! De bedst tænkelige rammer om at hygge sig sammen og lære hinanden bedre at kende!
Bestyrelsen har også arbejdet på et oplæg til debat om en eventuel fremtidig lokalplan for Grønholt – og i den forbindelse også søgt viden om Grønholts historie. Alt det vil I høre mere om om lidt.
Og vi har i et stykke tid været i gang med at undersøge mulighederne for at få etableret nogle tidssvarende – altså hurtige – internetforbindelser i Grønholt. Og de muligheder findes skam – så også det emne har fået sit eget punkt på dagsordenen!
Og til sidst – helt aktuelt – som nogle af jer måske har bemærket, har Fredensborg Kommune inviteret til to workshops om trafik og motionscyklister – altså et emneområde, som har den allerstørste relevans for os i Grønholt, hvor vi jo ikke så sjældent har en følelse af at en etape af Tour de France eller Giro d’Italia går lige igennem vores lille paradis – hver eneste dag!
Så selvfølgelig er Landsbylaugets bestyrelse repræsenteret ved disse to workshops! Og vi håber selvfølgelig at kunne medvirke til at gøre sameksistensen med alle disse motionister væsentlig mindre problematisk!
Kort og godt – vi har nok at snakke om – velkommen til et spændende årsmøde, lad os få en god og livlig debat!
---oooOooo---
Referat af Årsmøde i Grønholt Landsbylaug mandag den 27. april kl. 19.30
Tilstede var udover bestyrelsen ca. 25 medlemmer – tak for jeres deltagelse.
Valg af dirigent
Ole Ortved
Formandens beretning
Kan læses i sin fulde ordlyd andetsteds på hjemmesiden.
Lokalplan?
Lise Kongsgaard, souschef i Plan og Miljø i Fredensborg Kommune: Kommunen er i gang med fire møder om Fremtidens Fredensborg Kommune – det sidste, omhandlende landsbyerne holdes 30/4 i Karlebo.
Fredensborg Kommune er den kommune i landet med flest heste pr. indbyggere – ikke kun hobby-hestehold, men også flere ”heste-virksomheder” med væsentlige professionelle og økonomiske rammer.
Set fra rådhuset er Grønholt en skovlandsby i en rydning mellem flere skove. Der er tale om at få parforce-jagtvejene med på Unescos verdensarvsliste – ultimo juni ved man, om det kan blive en mulighed.
Set fra rådhuset er Grønholt ikke en sårbar landsby, men ved udskiftning af huse mv. kunne en lokalplan, der beskriver, hvordan bygninger må se ud mm. være nyttig.
Kommunen har ikke ressourcer til at lave en lokalplan for Grønholt foreløbig – der sondres mellem pligt-lokalplaner og ret-lokalplaner, hvor pligt-planerne prioriteres først. Det er pt. 40 pligt-planer på listen, og der færdiggøres i runde tal tre om året, så det har lange udsigter.
I Toelt Landsbylaug er der en tre-fire meget aktive personer, der er i gang med at ridse op, hvad der er vigtigt, hvad der ikke må forsvinde samt en række retningslinjer for, hvad man må og ikke må i relation til bygninger mv.
Det samme kunne vi gøre for Grønholt, evt. kunne vi starte med at afdække Grønholts historie. Vi har bl.a i Landsbylaugets bestyrelse personer, der kender lidt til lovreglerne og personer, der vil kunne udtrykke det på skrift. Kommunen skal selvfølgelig ind over med at formulerer paragraffer og jura – og en del processer ligger på rådhuset, men det er muligt at udforme et skelet til en lokalplan og præsentere den for Plan, Miljø og Klimaudvalget, der er myndighed. Gør vi selv en del arbejde, går det nemmere med at få udarbejdet en plan.
Der findes i kommunen gamle lokalplaner for Toelt, Karlebo, Avderød, Veksebo, Sørup og Lønholt – de kan findes på kommunens hjemmeside.
Evt. kan Landsbylauget nedsætte en arbejdsgruppe, der kan starte op – vil du være med, så henvend dig til bestyrelsen.
Stier i området
Søren Schmidt, der er vores repræsentant iFredensborg Landsbyråd og Grønt Råd har repræsenteret Grønholt i en arbejdsgruppe, der er i gang med at formulere en ønskeseddel til et stisystem i Fredensborg Kommune. Tanken er, at man skal kunne bevæge sig fra by til by, fra landsby til landsby og fra skov til skov ad stier for fodgængere, cyklister og ridende. Der er en del eksisterende stier og meget højt på ønskelisten står en sti mellem Kratbjerg og Grønholt trinbræt. Offentlige stier vedligeholdes af kommunen. En del stier er desværre også i tidens løb blevet nedlagt eller spærret af grundejere – det er ikke realistisk at nye stier gennemtrumfes ved ekspropriation.
Stikortet lægges snarest ud på Landsbylaugets hjemmeside.
Trafikdebat
Flere medlemmer har udtrykt ønsker om hastighedsregulering/begrænsning på Grønholtvej og Grønholtvangen, andre har henvendt sig om det stadig stigende antal cykelløb og andre motionsarrangementer og den deraf følgende tiltagende træningskørsel. Og som mange sikkert har bemærket, er det bestemt ikke alle trikotklædte trafikanter, der optræder lige hensynsfuldt. Hvad kan vi gøre?
Trafikfolket i Kommunen arbejder på en plan for hastigheder, sikkerhed mm, og man kan altid nævne problemer for dem. (trafik@fredensborg.dk) Kommunen er ikke glad for chikaner (og det er vi en del andre, der helle ikke er). Det er altid en balance. Kommunen holder regelmæssigt møder med politiet, hvor ting tages op – har vi problemer i Grønholt, står vi stærkere, hvis henvendelser kommer fra Landsbylauget og ikke kun fra enkeltpersoner. Landsbylaugets formand arbejder på et skriv – hvis nogle har noget, der skal med eller gode ideer, henvend jer til ham.
Regnskabet
Høstfesten sidste år gav et overskud på ca. 1.400 kr., så vi har små 3.400 i kassen.
Valg til bestyrelsen
Iflg. vedtægterne skal bestyrelsen bestå af 5-7 personer. Karen Winkler og Ole Ortved ønsker at udtræde.
Foryngelse er ønskelig – ellers uddør Landsbylauget stille og roligt. Michael Willumsen, Grønholtvangen 34 og Tinna Pedersen, Grønholtvangen 13, blev valgt ind.
Eventuelt
Husk søndagskaffe den sidste søndag i hver måned i anlægget overfor kirken, hvor Torben Poulsen har opsat et nyt bord/bænkesæt. Tak for det, Torben.
Man medbringer selv, hvad man ønsker at indtage – og en kage bringer altid lykke.
Åbne terrasser – meddel webmaster, hvis I vil holde en åben terrasse i løbet af sommeren – det kræver kun, hvad I selv vil – står på hjemmesiden og tilmelding er nødvendig, så man ved bare nogenlunde, hvor mange der vil dukke op.
Facebook-gruppen Grønholt Landsbylaug er en realitet. Man går ind og tilmelder sig på den – gode ideer til indhold mv. modtages gerne.
Jens´svigersøn Hans Kilian har lovet at assistere Jens med webmaster- og facebook-opgaven. Tak for det, Hans.
Høstfest - holdes lørdag den 22. august i tipi. Nærmere følger med sæt allerede nu datoen i kalenderen.
Referent
Britta Ohlhues
---oooOooo---
Formandens beretning, årsmøde 27. april 2015
Erik Johansens skriftlige beretning
I bestyrelsen er vi svært tilfredse med os selv – vi har – med jeres hjælp – i de forløbne år fået gang i diverse sociale aktiviteter, vi har afholdt informations- og debatarrangementer af forskellig art, endda med deltagelse af indsigts- og indflydelsesrige personer, selv borgmesteren – og denne aften er som bekendt ingen undtagelse! (Husk i øvrigt at der er borgermøde i Karlebo på torsdag kl. 17.30 – med aftensmad!) Og som det også fremgår af denne aftens dagsorden, er aktivitetsniveauet fortsat højt!
Men der er også ting, vi ikke magter – eller indtil nu ikke har magtet – fx at udbygge hjemmesiden og/eller anden form for informationssystem til et decideret serviceorgan for beboerne, med fx en opslagstavlefunktion. Vi har nogle gange måttet afvise henvendelser fra beboere, der ville efterlyse det ene eller det andet – fx et nyt sted at bo. Derfor er det en stor fornøjelse at kunne oplyse at Jens, vores webmaster og bestyrelsesmedlem, netop har overtalt sin nytilflyttede svigersøn, Hans Kilian, til at hjælpe til med at varetage den informationsteknologiske side af sagen. Hvad det hen ad vejen kan føre til, må tiden vise, men jeg kan allerede nu oplyse at vi har fået vores egen facebook-gruppe, den hedder Grønholt Landsbylaug! Det er en lukket gruppe, dvs. man skal godkendes for at læse og skrive. Få mere information om denne nyskabelse og hvad den kan bruges til, ved at følge med på hjemmesiden!
Når vi går hjem i aften, vil vi forhåbentlig være kommet et par skridt videre med hensyn til lokalplan og stier, vi vil forhåbentlig have fået valgt mindst ét nyt medlem ind i bestyrelsen – og vi vil i øvrigt have meget at glæde os til i den kommende sæson – både søndagskaffe, åbne terrasser, en ny og anderledes høstfest, endnu et loppemarked? – og forhåbentlig også en smule indflydelse på forskellige beslutningsprocesser, der vedrører os her i Grønholt!
Til slut vil jeg blot minde jer om at der ikke bliver hverken søndagskaffe, åbne terrasser, høstfest eller loppemarked uden jeres opbakning! Samt at bestyrelsen før eller senere vil uddø uden foryngelse!
Og til allersidst vil jeg takke Torben Poulsen for det fine, nye borde-bænkesæt han har lavet på fællesarealet ved kirken! Samt en uspecificeret tak til alle dem, der på den ene eller anden måde gør noget for fællesskabet i Grønholt!
Velkommen til årsmøde!
---oooOooo---
Årsmøde 2014
Grønholt Landsbylaug holdt sit årsmøde d, 2. april i Grønholt Præstegård.
Formandens beretning
Da jeg stod her og talte til jer for et års tid siden, var det, der især lå mig og den øvrige bestyrelse på sinde, at vi meget gerne ville have gang i forskellige fælles aktiviteter, så vi alle kunne mærke at vi var dele af et fællesskab – og ikke bare nogen, der boede hver for sig i en samling huse et sted i Nordsjælland.
Og jeg skal da love for, at det var der opbakning til! I løbet af 2013 fik vi gang i Søndagskaffe ved kirken, Åbne terrasser – og minsandten om ikke en flok ildsjæle fik et loppemarked op at så, endda et vellykket ét af slagsen! Og høstfesten beviste endnu en gang sin levedygtighed.
Der er med andre ord rigelige muligheder for at mærke fællesskabet – naturligvis under den forudsætning at det alt sammen fortsætter i år – det er helt op til os, altså os allesammen!
I det forløbne år har bestyrelsen blandt andet diskuteret, hvad vores rolle egentlig er – udover at prøve at stimulere det sociale liv. Og vi er nået frem til at en vigtig opgave er at være en slags vagthund over for kommunen – at holde øje med at der foregår en korrekt og forståelig sagsbehandling, og at der opretholdes et højt informationsniveau. Det kan kun lade sig gøre, hvis vi ved, hvad der foregår – så lad os det vide, hvis I oplever eller hører om noget, der undrer jer eller forekommer jer forkert – hvad enten det drejer sig om byggesager, miljøbeskyttelse – eller hvad det nu kan være.
Og vi vil meget gerne – hvis vi kan – fungere som rådgiver for beboerne, fx. i forbindelse med lignende spørgsmål, der endnu ikke er blevet til sager. I er altid velkomne til at kontakte os – I kan finde os på hjemmesiden.
Et eksempel på, hvad vi nok ikke kan – det er at afværge det, skulle man på magtens tinder finde på at lægge en kommende Motorringvej B5½ igennem Grønholt – vi kunne selvfølgelig alle kaste os ned på knæ og bede Vorherre om at bringe galningene til fornuft – men det ville på den anden side være at gå Hedda i bedene, så den slags initiativer vil vi nok overlade til hende!
Dog har vi gjort hvad vi kunne for at få Grønholt kåret som Fredensborgs fineste (eller i det mindste mest populære) eksempel på bygningskulturarv – og det lykkedes da over alt forventning! Sidst, jeg var inde at kigge, havde Grønholt fået 617 stemmer – og ingen af konkurrenterne havde fået over 200!
Spørgsmålet, om vi skal arbejde for at der laves en lokalplan for Grønholt, er oppe om lidt som selvstændigt punkt på dagsordenen – men jeg nævner det også lige her som et eksempel på at vi i bestyrelsen er optaget af, både at værne om miljøet i videste forstand – men også at få en debat om, fx. det ønskværdige eller ikke ønskværdige i en øget erhvervsaktivitet i Grønholt. Én ting er sikker: Skal vi have en lokalplan, skal vi beboere have maksimal indflydelse på den, og det kræver en grundig – og kvalificeret – debat!
Endelig vil jeg nævne at vi har talt om mulighederne for at få etableret et net af ”vandrestier” i og omkring Grønholt. Simpelthen for at give flere muligheder for at gå en god tur i området, uden nødvendigvis at skulle gå enten inde i skoven eller ude på landevejen. Det kræver muligvis noget bearbejdning af nogle jordejere, og – skulle det lykkes – måske også nogle praktiske opgaver med markering og lignende. Kunne nogen af jer tænke sig at være med til det arbejde, så sig endelig til! En nabo, som er far til et par mindreårige børn, har endda en drøm om at få etableret en cykelsti fra Grønholt til Asminderød, hvilket jo kunne muliggøre at hans unger ad åre kunne bevæge sig sikkert rundt i kommunen ved egen hjælp. Skal det forslag have nogen gang på jorden, forudsætter det i hvert fald massiv opbakning fra et stort flertal af beboerne. Har nogen mod på at kæmpe for den idé, så bare gå i gang! Og bliver du en skønne dag præsenteret for en underskriftsindsamling – så skriv under!
Jeg vil slutte, hvor jeg begyndte – ved det sociale fællesskab. Sommeren står for døren – husk at komme til søndagskaffe ved kirken, den sidste søndag i hver måned kl. 15! Har I mod på at lægge havemøbler og grillkul til en ”Åben terrasse”, så skriv til mig – I finder mig på hjemmesiden!
Og så er der høstfesten! I år gør vi det uden levende musik – det har godt nok været sjovt at spille for jer, og der har hver gang været godt gang i dansegulvet – men vi har også kunnet konstatere at det store flertal af jer ikke kom for at danse, så nu prøver vi at lade være med at forstyrre snakken ved bordene med al den larm! Til gengæld er der forslag om at lave en Grønholt-revy – og det kunne da være sjovt, men det sker ikke uden adskillige glade og kreative hoveders medvirken! Vil du være med – måske bare med en enkelt lille sang eller parodi – så sig til! Hvis der er flere interesserede end dig, så skal vi nok sætte jer i forbindelse med hinanden!
Nu, vi er ved det sociale, så vil jeg også gerne sige tak et par gange – tak til Torben og Ulrich, fordi I slår græs og fjerner nedfaldne trækroner, så vi kan holde søndagskaffe på fællesarealet ved kirken – og tak til Elise Reinholtz og de øvrige aktivister, der sørgede for det flotte loppemarked, og så vidt jeg ved, vil gøre det igen – og tak til såvel forhenværende som nuværende bestyrelsesmedlemmer – uden jeres indsats var Grønholt et kedeligere sted at være!
Og så er der sikkert også nogle andre, som jeg burde takke – men dem har jeg glemt. Det må I undskylde!
Til allersidst: Tak, allesammen, fordi I kom! Bliv lidt endnu – der er vigtige ting at tale om!
Lokalplan?
Spørgmålet om lokalplan for Grønholt gav anledning til en livlig diskussion, som mundede ud i at bestyrelsen skal arbejde videre med emnet med henblik på at komme med et mere konkret forslag til et kommende beboermøde.
Valg af bestyrelse
Årsmødet genvalgte den samlede bestyrelse.
---oooOooo---
Årsmøde 2013
Årsmøde 2013 blev afholdt i Grønholt Præstegård d. 10. april sammen med den ordinære generalforsamling i Foreningen omkring Overdrevsvejen. Referat fra landsbylaugets årsmøde kommer snarest her på siden.
I forbindelse med de to møder var borgmester Thomas Lykke Pedersen indbudt til debatmøde. Referat fra debatmødet kan ses her (Foreningen omkring Overdrevsvejens hjemmeside).
---oooOooo---
Referat fra årsmøde 17. april 2012 i Grønholt Præstegård
Eventuelt:
Erik Johansen nævnte, at han har fået en forespørgsel om oprettelse af et kogræsserlaug – der mangler dog græs at gå på.
Hedda Salomonsen nævnte, at der er orienteringsmøde om menighedsrådsvalg den 18. september og opfordrede generelt til, at interessen for menighedsrådsarbejdet øges. Ønsker man at vide mere, kan man kontakte et af de nuværende menighedsrådsmedlemmer.
Mødet hævet kl. 20,10.
---oooOooo---
Referat af årsmøde i Grønholt Landsbylaug tirsdag den 5. april kl. 19.30, 2011 i Grønholt Præstegård
Formandens beretning
Stine redegjorde for de sager, der i årets løb har været drøftet i Landsbylaugets bestyrelse:
• Oprensning af Grønholt Å
• Opretning af kirkestien på det første stykke fra Grønholtvej
• ½ times drift på Lokalbanen
• Spildevandsplan
• Bjørneklo-plan/bjørneklodag
• Gadejord
Der henvises til formandens beretning andetsteds på hjemmesiden.
Kassereren fremlægger regnskab for 2010
Da kassereren fældede træer i Jylland, fremlagde Stine regnskabet: Kassebehaoldningen udgør 57,09 kr. Da der ikke opkræves kontingent, udgør foreningens indtægter alene deltagergebyret til høstfesten.
Valg til bestyrelsen
Bestyrelsen, Stine Bjerre, Viggo Jensen, Søren Schmidt, Erik Johansen, Ole Ortved Andersen, Jens Grove-Rasmussen og Britta Ohlhues blev alle genvalgt uden modkandidater.
Dato for høstfesten 2011
Blev fastsat til fredag den 12, august kl. 18.
Stine indkalder snarest bestyrelsen til planlægningsmøde.
Konkurrence ved høstfesten
Blomsteropsats, -opstilling, -buketter der fordeles rundt på bordene.
Annette er udelukket fra at deltage i konkurrencen – men ikke fra dommerpanelet.
Desuden blev der talt om en kagekonkurrence, da desserten dermed var sikret
Eventuelt
Glemmekassen, som Britta medbragte, indeholder fortsat en sort paraply ”Dressmann”, et sølvsaltkar, en teske (og en vatteret vest, men den er Ulriks).
Søndagskaffe i anlægget over for Grønholt Kirke
Der er stillet tre borde/bænke-sæt op og det foreslås, at man i sommerhalvåret mødes hver den 1. søndag i måneden kl. 15 og indtager den medbragte eftermiddagskaffe/kage sammen. Første gang søndag den 1. maj.
Mødet blev afviklet i god ro og orden, kompetent styret af Ole Ortved Andersen.
---oooOooo---
Formandens, Stine Bjerres beretning på årsmødet i Grønholt præstegård, d. 5. april 2011
Siden det stiftende møde i august 2010 har bestyrelsen beskæftiget sig med specielt tre sager:
For det første kom der i efteråret et høringsoplæg fra Fredensborg Kommune vedr uddybning af Grønholt Å. Dette oplæg vedrørte en del beboere i Grønholt og ville koste temmelig mange penge for specielt to lodsejere. Landsbylauget skrev et høringssvar – sammen med mange andre – og resultatet blev, at åen får lov at være, som den er, og at brinkerne bliver rettet op, hvor de er mest skredet sammen.
Landsbylauget har desuden rettet henvendelse til Kommunen vedr Kirkestien, hvor den grænser op til Grønholtvej. Her er stien på det nærmeste forsvundet og er kun vanskeligt passabel. Kommunen ville tage henvendelse til lodsejeren til det nærmeste stykke jord.
Vedr LilleNord har Landsbylauget været i kontakt med Lokalbanen, som desværre – endnu en gang – afviser at genindføre stop på Grønholt trinbræt hver ½ time på hverdage. De siger, at de ikke kan få det til passe med de øvrige tog i Hillerød, hvis der kommer to stop mellem Fredensborg og Hillerød
På sidste bestyrelsesmøde 1. februar 2011 blev Kommunens spildevandsplan debatteret. Der vil på et tidspunkt i løbet af året komme krav til temmelig mange lodsejere i Grønholt om at leve op til de mål, der sættes i planen.
Her blev der talt om i samarbejde med landboforeningen at lave et orienteringsmøde om evt muligheder for etablering af nye spildevandsanlæg.
Desuden blev der diskuteret bjørneklo. Kommunen har vedtaget en plan, der pålægger den enkelte lodsejer at sørge for fjernelse af bjørneklo på egen ejendom. Hvis dette ikke sker, kan kommunen gøre det på lodsejeres regning.
Vi talte om at lave et samarbejde – en eller to årlige ”Bjørneklo-dage”, hvor vi kunne hjælpe hinanden med at få has på denne meget dekorative – men temmelig skadelige plante.
Endvidere blev der talt om brugen af gadejorden overfor kirken. Der er nu sat borde/bænke op og det er muligt at benytte stedet til et hyggeligt møde med andre beboere.
---oooOooo---
Stiftende møde
Tirsdag d. 23. marts 2010 havde "Foreningen omkring Overdrevsvejen" indbudt til debat om et eventuelt "Grønholt Landsbylaug".
Mødet afholdtes i Grønholt præstegård i forbindelse med foreningens årlige generalforsamling. Det var lidt over 40 deltagere i mødet.
Forhenværende sognepræst i Grønholt, Bjarne Wulff indledte med et causeri over det gamle Grønholt. Bjarne Wulff fortalte små anekdoter fra sit mangeårige virke i sognet, men han gik også længere tilbage idet han fortalte om, hvordan Grønholt Kirke efter hans opfattelse var blevet omdannet fra træ- til stenkirke tilbage i 1000-tallet.
Herefter talte arkitekt Søren D. Schmidt om landsbylaug: "Hvad er det?", "Hvad kan det?", "Har vi brug for det?"
Til det sidste spørgsmål kan der åbenbart svares klart ja, idet der i forsamlingen var fuld tilslutning til at stifte Grønholt Landsbylaug. Der blev da også straks nedsat en foreløbig bestyrelse bestående af'
Ole Ortved Andersen, Grønholtvangen 32, tlf. 48483260, ortvedandersen@mail.dk
Erik Johansen, Grønholtvej 27, tlf. 35133169, mobil 26209650, erik@erix.dk
Britta Olhues, Grønholtvangen 50, tlf. 48482185, mobil 21441338, ohlhues@mail.dk
Søren Schmidt, Grønholtvangen 44, tlf. 48485846, gronholt@post.tele.dk
Annette Öblom, Grønholtvej 50, tlf. 48484275, a.oblom@email.dk
Viggo Jensen, Jagtvej 14, tlf. 48480555, jagtvej14@firma.tele.dk
---oooOooo---
Copyright © Alle rettigheder forbeholdes